Zet minstens een dag per week je mail en werktelefoon uit

Intermediair – Net terug van vakantie en van plan te zorgen voor een betere werk-privébalans? Begin met een dag per week je werktelefoon en mail uit te zetten. Want continu bereikbaar zijn is minder onschuldig dan het lijkt, stelt bedrijfsarts en hoogleraar bevlogenheid en productiviteit Willem van Rhenen.

Waarom doen werknemers dat? Wie in loondienst zit, heeft recht op minimaal twintig vrije dagen per jaar en krijgt niet extra betaald als-ie toch werkt. Volgens Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bevlogenheid en productiviteit aan de Nyenrode Universiteit, leven we in een maatschappij waarin we constant op de hoogte willen blijven. ‘Als je tegenwoordig nee moet zeggen op de vraag of je iets hebt gezien of gelezen, hoor je er al bijna niet meer bij’, zegt hij.

Workaholic

Constant op de hoogte willen zijn van wat zich op de werkvloer afspeelt, is verslavend. Van Rhenen: ‘Mensen raken niet verslaafd aan hun werk omdat ze zo bevlogen zijn. Het heeft vaak iets dwangmatigs. Zoals rokers bij het weggaan even voelen of hun pakje sigaretten wel in hun jaszak zit, zo checken workaholics hun telefoon en mail.’

Het gevoel hebben dat je voortdurend je werkberichten moet checken om snel te kunnen reageren, ook ná werktijd, wordt ‘telepressure’ genoemd. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam in 2018, onder 116 Nederlandse werknemers, bleek dat mensen zich door werkgerelateerd smartphonegebruik moeilijk psychologisch kunnen losmaken van het werk. Ook heeft telepressure effect op burn-out, op hoe werknemers slapen en hoe effectief ze werken.

Lees het hele artikel hier >>>