Trends in HR | Hoe jaag je innovatie binnen je organisatie aan, ondanks technologie-angst?

Waarom is de één bang voor ontwikkelingen als AI en staat de ander te popelen als het gaat om innovaties? Hoe kan het dat we schermtijd voor onze kinderen het liefst beperken, maar ze ook willen stimuleren om nieuwe technieken te omarmen? Tech design-expert, auteur en spreker Deborah Nas onderzocht waar onze angst voor technologie vandaan komt én vertelt hoe je innovatie in je organisatie kunt stimuleren.

Veel schermtijd voor een kind, is dat wel goed? Toen Deborah merkte dat haar zoontje digitaal wel heel snel zijn weg wist te vinden, had ze aan de ene kant een trots moederhart. Maar aan de andere kant was er dat kritische stemmetje in haar hoofd… Nieuwsgierig ging ze op zoek naar waar haar technologie-angst vandaan kwam: Deborah dook in de psychologische kant van innovatie en technologie.

Oppervlakkige kennis als veelgebruikt argument

Ze deed onderzoek naar de argumenten die tegen technologie worden gebruikt. En wat blijkt: die zijn al decennialang hetzelfde. “Toen het schrift kwam, zei men: daar worden we vergeetachtig van en het maakt onze kennis oppervlakkig. Hetzelfde argument werd bij de uitvinding van de boekdrukpers gebruikt. Die informatie-overload zou mensen in een sociaal isolement plaatsen. Toen internet kwam, was het argument opnieuw: deze oppervlakkige kennis maakt ons dom.”

Draai het om

Een interessant gedachtenexperiment hierbij is eens stil te staan bij de vraag: wat als boeken na videogames waren uitgevonden, in plaats van andersom? “Stel je voor dat we het al jarenlang normaal vinden dat we elke dag gamen. Iedereen doet het. Ineens worden boeken uitgevonden en kinderen vinden het geweldig. Wat zouden we daarvan vinden? De kans is groot dat we dan denken: slecht voor je brein! Een game is een multimedia-ervaring die alle onderdelen van je brein triggert, terwijl een boek slechts woorden op een pagina zijn. Dat is slecht voor je creativiteit en persoonlijke ontwikkeling.” De manier waarop we over dit soort ontwikkelingen denken, wordt dus bepaald door het referentiekader.

Lees verder >>>

(Bron: www.trendsinhr.nl)