5 vragen over de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoor­waarden beantwoord

Trends in HR – Op 1 augustus is de Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wet TVA) in werking getreden. Het doel van deze wet is om te zorgen dat de arbeidsvoorwaarden van medewerkers verbeteren door transparanter te zijn en betere voorspelbare werkgelegenheid te bevorderen. Daarbij is ook het doel om te zorgen voor een beter aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt. In dit artikel worden vijf vragen over de Wet TVA beantwoord.

1. De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, wat verandert er?

Deze wet zorgt voor veranderingen op het gebied van scholing, onvoorspelbare arbeid, nevenwerkzaamheden en de informatieplicht van de werkgever.

2. Kun je een medewerker nog verplichten om studiekosten terug te betalen?

Nee, als het om scholing gaat die voor de medewerker noodzakelijk is om zijn functie uit te kunnen oefenen dan is het niet meer mogelijk om terugbetaling af te spreken. Ook eerder gemaakte afspraken over terugbetaling zijn vanaf 1 augustus niet meer geldig. Je moet deze scholing kosteloos aanbieden. De noodzakelijke scholing wordt ook beschouwd als arbeidstijd. Dit betekent dat de medewerker tijdens deze scholing recht heeft op doorbetaling van zijn salaris. Voor zover mogelijk zorg je ervoor dat de medewerker de scholing onder werktijd kan volgen. Je mag ervoor kiezen om deze scholing zelf of door een ander te laten verzorgen. Een diploma of certificaat waarover de medewerker al bij aanvang van de werkzaamheden moet beschikken valt niet onder noodzakelijke scholing. Voor scholing die niet noodzakelijk is blijft het wel mogelijk om af te spreken dat de medewerker de kosten terugbetaalt.

Lees de overige vragen: Welke rechten heeft de medewerker met een onvoorspelbaar arbeidspatroon? Mag je nevenwerkzaamheden nog verbieden? En…De informatieplicht: wat is er veranderd? Allemaal terug op de website van Trendsinhr.nl