Overgangsklachten op het werk zijn te weinig bespreekbaar

Niet op woorden kunnen komen, vergeetachtigheid, oververmoeidheid: ook op je werk kunnen overgangsklachten hun tol eisen. Hoe ga je daarmee om?
Volgens het CBS telt Nederland zo’n 1,8 miljoen werkende vrouwen tussen de 45 jaar tot 65 jaar. Zij zijn de eerste lichting die op die leeftijd nog aan het werk is – hun moeders werden nadat ze getrouwd waren doorgaans ‘eervol’ ontslagen. Deze groep vrouwen zit vaak in de bloei van hun carrière. En: een deel van hen is in de overgang, die gemiddeld rond hun 51ste begint.

Dat de combinatie van een (uitdagende) baan en de overgang pittig is, wordt bevestigd door het onderzoek van het CBS in samenwerking met TNO. Daarin geeft iets minder dan de helft van de vrouwen aan hinder te ondervinden op hun werk door de overgang. Ze hebben bijvoorbeeld last van brain fog, waardoor ze vergeetachtig zijn en niet meer helder kunnen nadenken. Ze krijgen last van opvliegers en worden sneller rood. Tel daar de slechte nachten bij op en je hebt het recept voor een pittige werkdag te pakken. ‘Je kunt je voorstellen dat het heel vervelend is om een opvlieger te krijgen tijdens die belangrijke presentatie. Of nog erger: een black-out,’ zegt Petra Verdonk. Zij is opgeleid als arbeid- en gezondheidspsycholoog en werkt als universitair hoofddocent op de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van het Amsterdam UMC.

Onduidelijke klachten

Verdonk legt uit dat doordat je cortisolniveau tijdens de overgang stijgt, je vatbaarder bent voor stress, maar ook voor angstklachten en depressie. ‘Dit wil echter niet zeggen dat de overgang overspannenheid in de hand werkt,’ legt ze uit. ‘Wel verwarren veel vrouwen hun overgangsklachten met overspannenheid. En als je bij de huisarts aanklopt met klachten als slapeloosheid en angstgevoelens, is burn-out het eerste waaraan gedacht wordt. Ook de huisarts heeft weinig kennis van wat de overgang inhoudt.’

Journalist Sasja Kooistra (51) zit zo’n acht jaar in de overgang. Het begin was voor haar een grote zoektocht. ‘Door een tsunami aan klachten heb ik thuisgezeten, raakte ik een belangrijke freelanceklus kwijt en werd ik – mede door slecht slapen en paniekaanvallen – er geen leuker mens op voor mijn omgeving. Ik wees mijn klachten toe aan spanning: ik had immers een baan die stressvol kon zijn. Totdat mijn chef bij het AD mij een paar jaar later adviseerde om naar een overgangsconsulent te gaan. Pas toen kwam ik erachter: o, ik ben niet gek, ik ben gewoon in de overgang.’

Lees verder >>>

Bron:www.intermediair.nl